Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Προς Κάρπετ Επιστολή

Αγαπητέ Kάρπετ,

Μου μεταφέρθηκαν κάποια σχόλια σου μετά τον χθεσινό αγώνα Ξάνθη - Παο. Συγκεκριμένα, φέρεσαι να είπες πως θα ήθελες ανάλογου πάθους ματς Ξάνθης - Ολυμπιακού καθώς επίσης ότι από την πρώτη αγωνιστική θα στοιχημάτιζες πως το πρωτάθλημα θα το πάρει ο Ολυμπιακός.

Θα σε παρακαλούσα να μας διαφωτίσεις σχετικά με την ακρίβεια των άνω σχολίων διότι όπως καταλαβαίνεις, σε περίπτωση που όντως ισχύουν προκαλούν πλείστες όσες αντικρουόμενες αντιδράσεις όπως ο γέλωτας, το δάκρυ (κοινώς κλαυσίγελως) αλλά και η οργή συνάμα.

Προσωπικά εμπιστεύομαι 100% όσους τα μετέφεραν και δεν θεωρώ διόλου απίθανο να έχεις εκφέρει τόσο ατυχή λόγο που αφήνει σαφέστατες υπόνοιες για τις παρασκηνιακές κινήσεις του Ολυμπιακού. Δε θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά φέτος, εδώ και αρκετό καιρό επέλεξες συγκεκριμένο δρόμο και τρόπο δράσης αφήνοντας συνεχής αιχμές και απαξιώνοντας την προσπάθεια του Ολυμπιακού ενώ αυτή κάποιων άλλων (βλέπε Άεκ και Ντέμη) κατ' εσέ βρίθει από υγεία, διαφάνεια και τιμιότητα γι’ αυτό και τα σχόλια σου είναι ως επί το πλείστον γενναιόδωρα.

Φυσικά και δεν ζούμε σε κόσμο αγγελικά πλασμένο ούτε και βαυκαλιζόμεθα θεωρώντας πως στο παρελθόν και η δική μας ομάδα δεν έκανε κάποια πράγματα που δεν την τιμούν, ούτε ότι δεν αποτέλεσε κατεστημένο. Όμως, το να βγαίνει κανείς και να λέει αυτά σε μια κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος ενώ ειδικά φέτος ως τώρα έχουν γίνει πολλά και διάφορα κι ενώ επίσης ο ίδιος έχει γράψει πολλά και διάφορα απ’ τον Σεμπτέμβρη ως τώρα, είναι επιεικώς απαράδεκτο. Αναμένω λοιπόν με αδημονία την απάντηση σου στο θέμα αυτό.

Συνεχίζω εξάροντας το χθεσινό σου άρθρο-ανάλυση για την άμυνα του Παο με την εξής φράση : Η αμετροέπεια πληρώνεται αγαπητέ και πληρώνεται πολύ ακριβά μερικές φορές.

Σπατάλησες τόσο απ’ τον χρόνο σου ώστε να προσπαθήσεις να πείσεις άπαντες για ποιό λόγο είναι σπουδαία η άμυνα του Παο. Τί για «σωστό» πλάτος είπες, τί για «σωστό» μήκος, (μόνο για «σωστό» «φάρδος» δε μίλησες, το ξέχασες) τί προσπάθησες να αναλύσεις το πώς πνίγει ο Παο τον αντίπαλο, κλπ. Και το αποτέλεσμα? Αυτό που έπνιξε ο Παο αμέσως μετά στην Ξάνθη ήταν ΝΑ ένα κουνέλι (με το συμπάθειο). Στο ρελαντί ρε Καρπετ τον πήρε η Ξάνθη τον Παο μέχρι το 3-0. Στο άνετο και στο χαλαρό ρε Κάρπετ. Μη μας πουλάς μυαλό ρε Κάρπετ, έλεος δηλαδή, είναι αμαρτία απ’ το Θεό να γράφετε τέτοια πράγματα και να προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο για το αξιόμαχο μιας αστείας ομάδας. Γράφεις :

Πώς
Η Ξάνθη για να κάνει αποτέλεσμα πρέπει να ανοίξει την άμυνα του ΠΑΟ. Επιθετικούς καλούς έχει. Είμαι περίεργος να δω πώς θα προσπαθήσει να το κάνει”.

Περπατώντας το έκανε ρε Κάρπετ. Λίγο ακόμη και θα έβαζαν γκολ ακόμη και με τα γόνατα, ωσάν ανάπηροι το Δεκαπενταύγουστο που έχουν κάνει τάμα στην Παναγία της Τήνου. Θα μου πεις «η εξαίρεση στον κανόνα ήταν αυτή». Ποιόν κανόνα ρε Κάρπετ? Από πού την έχεις κρίνει φέτος ως σούπερ άμυνα αυτήν του Παο? Από ποιά ματς και εν συγκρίσει με ποιές ομάδες? Από μερικά ματσάκια του ελληνικού πρωταθλήματος που έπρεπε να τα φέρει 0-0 -στην καλύτερη- και δούλεψε το «άστρο» (και όχι μόνο) και έβαλε γκολ απ’ το πουθενά και πήρε νίκη? Μήπως σε σύγκριση με τον ασθμαίνοντα απ’ τις τεράστιες υποχρεώσεις και τη μεταβατική περίοδο φέτος Ολυμπιακό, ο οποίος μάλιστα φιλοδώρησε το θρασύτατο συνονθύλευμα του Πεσέιρο στο άνετο και στο ρελαντί με 4 γκολ στο Κύπελλο ενώ και στο πρωτάθλημα δικαιούτο –βάσει της νομιμότητας- να κερδίσει μια και στην ουσία εδέχθη άκυρο γκολ? Μήπως εν συγκρίσει με την αστεία ομάδα-νέο πουλέν σου, την Άεκ? Ρε Κάρπετ, ακόμη και με τη Ρέιντζερς, την πλέον άτεχνη και με μονοδιάστατη ανάπτυξη ομάδα, που ο Αστέρας Τρίπολης μπροστά της φάνταζε τουλάχιστον ισάξιος της Μπαρτσελόνα, η…..αμυνάρα του Παο κατάφερε να έχει 5-6 κλασικές ευκαιρίες κατά της στον πρώτο αγώνα και να ρουφήξει –πάλι στο άνετο- στον δεύτερο. Μη μου πεις τώρα για τη συνέχεια της Ρέιντζερς, πλιζ….

Πάμε γι’ άλλα τώρα, το άρθρο σου της 13/3. Γράφεις ανάμεσα στ’ άλλα :

«Αλίμονο
Γιατί δυσκολεύεται; Ενας λόγος ήταν το «μικρό κι ευέλικτο» ρόστερ (για το οποίο πάντως δεν υπήρχαν διοικητικές αντιρρήσεις) κι ένας άλλος λόγος οι ηλικίες των βασικών παικτών: ο «Τζόλε» έφτασε τα 36, ο Στολτίδης τα 33, ο Αντζας, ο Πάντος και ο Ζεβλάκοφ τα 32, ο Σέζαρ και ο Λεντέσμα τα 30. Ο Πατσατζόγλου, ο Λούα Λούα και ο Γκαλέτι, στα 29 τους, θεωρούνται για τη συγκεκριμένη ομάδα μικροί! Ο Ολυμπιακός έκανε 14 μεταγραφές στις δύο τελευταίες μεταγραφικές περιόδους και κατάφερε η φετινή βασική ενδεκάδα του να έχει σε μερικές περιπτώσεις μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας από την περσινή! Η εμπειρία αυτή ήταν χρήσιμη στην Ευρώπη (όπου αρκετοί από τους παίκτες είχαν και τεράστια προσωπικά κίνητρα) όμως καθώς η σεζόν περνούσε (κι όσο ο Λεμονής δυσκολευόταν να ενσωματώσει παίκτες όπως ο Μπελούτσι, ο Νούνιες, ο Μήτρογλου κ.ά.) τα πόδια όλων βάραιναν. Είναι λογικό όταν αποκτήσεις 14 παίκτες κάποιοι να μη σου βγουν και είναι αναμενόμενο να χάσεις παίκτες με μυικούς τραυματισμούς και θλάσεις όταν παίζεις τόσα πολλά ματς. Αυτή είναι η απλή αλήθεια, όμως σε όποιον οπαδό του Ολυμπιακού την πεις η απάντηση είναι ότι «αν χαρίσουν το πρωτάθλημα στον ΠΑΟ, αλίμονό τους»!

Σοβαρολογείς?

Για το πρώτο bold :
Πρώτα πρώτα, οι Άντζας και Πάντος είναι μέσα στους καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού φέτος, άρα το επιχείρημα σου πάει περίπατο (Προφανώς η Άεκ, για την οποία υπάρχουν χίλιες μύριες δικαιολογίες για τα πεπραγμένα της έχει μακράν καλύτερο μέσο όρο). Γενικά μιλώντας επίσης, μήπως ξέχασες ότι επί Λεμονή έπαιξαν μέσα παικτάκια που μόνο τα είχαμε ακούσει και ποτέ δεν τα βλέπαμε?

Για το δεύτερο bold :
Μπορείς να μου πεις επίσης πώς στο καλό ο προπονητής Κάρπετ θα κατάφερνε να ενσωμάτωνε μέσα σε ελάχιστα ματς και σε περίοδο φωτιά έναν νέο παίκτη από άλλη χώρα (Μπελούτσι), έναν πιτσιρικά (Μήτρογλου) που έχει μπροστά του τον τέλειο σέντερ φορ Κοβάσεβιτς και έναν τελείως αλλοπρόσαλλο (Νούνιες) που η απόδοση του μπορεί να χαρακτηριστεί ως μετριότατη με μερικές μόνο εκλάμψεις? Αυτά είναι εύκολα στο FM αγαπητέ Κάρπετ αλλά δύσκολα στην πραγματικότητα.

Για το τρίτο bold :
Με ποιους οπαδούς του Ολυμπιακού μιλάς? Μήπως με κάποιον γνωστό και μη εξαιρετέο που πρώτα έχει χρήσει οπαδός της Άεκ ή μήπως με τίποτα γιδοβοσκούς στα Άγραφα? Άκου…... «όποιον». Μας υποβιβάζεις πολύ Κάρπετ, κι εμάς και τη νοημοσύνη μας. Από μια άποψη καλά κάνεις διότι υπάρχουν ακόμη μερικοί γραφικοί που επιμένουν να σε βλέπουν ως γκουρού αλλά όχι κι έτσι ρε φίλε! Οι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι πολύ περισσότεροι απ’ το σύνολο όσων διαβάζουν αθλητικές εφημερίδες (ο Θεός να τις κάνει), άρα, ακόμη και μαθηματικά ο όρος σου είναι ατυχέστατος.

Νισάφι πια. Καταλαβαίνω ότι τα άρθρα βγαίνουν δύσκολα, οι υποχρεώσεις πολλές και είναι όλο και πιό δύσκολο να είναι κανείς πολυγραφότατος αλλά σε αυτή την περίπτωση θα σου πρότεινα το εξής απλό : Λίγα πράγματα και καλά. Κάτσε λίγο στην άκρη κι εσύ και όλοι, όπως κι ο φίλος σου ο Πανούτσος που έχει πέσει πλέον τόσο χαμηλά που στην προσπάθεια του να δείξει παντογνώστης και bigger than life, γράφει για πράγματα που δεν κατέχει και –φυσικά- κάνει λάθος και δείτε πού βρίσκεστε, τι γράφετε και γιατί το γράφετε διότι εκτίθεστε ανεπανόρθωτα.

Τα τινά που μπορεί να συμβαίνουν όταν κανείς γράφει αλλοπρόσαλλα, τη μία έτσι και την άλλη γιουβέτσι κι έχει δύο μέτρα και σταθμά είναι τα εξής :

Α. Αλαζονεία.

Β. Επιούσιος.

Στο Α εμπίπτει η προσπάθεια για διατήρηση και γιγάντωση μιας εικόνας «μυαλοπώλη». Στο Β, εμπίπτουν πολλά και διάφορα, όπως η προσπάθεια του να είναι κανείς πολυγραφότατος για να πουλάει με το κομμάτι αλλά επίσης και το άλλο, αυτό για το οποίο έχουν κατηγορηθεί αρκετοί συνάδελφοι σου στο πολιτικό ρεπορτάζ, ότι δρουν σα «γραφείο τύπου» του Χ,Ψ,Ζ πολιτικού/κόμματος.

Όπως καταλαβαίνεις, ο καθένας μας είναι ελεύθερος να πιστέψει ότι θέλει. Εσύ πώς θα προτιμούσες να σε βλέπουμε? Ως κάποιον που τυφλωμένος απ’ τη λάμψη, τα φώτα και την δόξα παραστράτισε και παριστάνει κάτι που δεν είναι, μια εικόνα δηλαδή που εμπεριέχει την έννοια του ακαταλόγιστου, ή ως συνειδητοποιημένα εκ του πονηρού ορμώμενο, κάτι που ναι μεν αποδεικνύει ότι κάποιος έχει σώας τας φρένας και ξέρει καλά πού πατάει αλλά η ηθική του μπάζει?


(το άνω εστάλη και στο email karpetshow@yahoo.gr ώστε να έχει την ευκαιρία ο Κάρπετ για απάντηση)