Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Eπαγγελματίες Κάφροι

Αυτό είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο "αθλητικής εφημερίδας" που πρόσκειται στον Παναθηναϊκό (ελέω της χθεσινής νίκης του Παο επί του Ολυμπιακού στον τελικό Κυπέλλου του μπάσκετ). Ορμώμενος από τον οχετό αυτό καθώς και άλλον που είδα πάλι σήμερα στα περίπτερα, αποφάσισα να γράψω μερικά πραγματάκια μαζί με μια σύντομη αναδρομή σ' αυτό το καρκίνωμα που λέγεται ελληνική αθλητική δημοσιογραφία. Και την ονομάζω καρκίνωμα διότι έχει χάσει το δρόμο της και τον σκοπό της που είναι η ενημέρωση και προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό. Την ονομάζω επίσης καρκίνωμα επειδή έχει γιγαντωθεί, ο αριθμός των "εφημερίδων" και των εντύπων του χώρου είναι τεράστιος και τρώει ότι βρει μπροστά της για να επιζήσει. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά πρωτοσέλιδα που έχουν βγει κατά καιρούς (οι φωτογραφίες αφορούν κυρίως το τελευταίο έτος αλλά υπάρχουν και μερικές παλαιότερες)....















Τελευταίο άφησα σκοπίμως το πλέον κατάπτυστο πρωτοσέλιδο που έχω δει ποτέ όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου να βλέπει αθλητικές εφημερίδες κρεμασμένες στα περίπτερα (τα οποία είναι πλέον των 35). Ειδικά για το αισχρό, βδελυρό αυτό πρωτοσέλιδο όπου κάποιοι φαύλοι δεν ντράπηκαν να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες μικρών παιδιών (τις οποίες φυσικά και επεξεργάστηκα αναλόγως πριν αναδημοσιεύσω) για να πετύχουν τον σκοπό τους η οποία είναι η πώληση φύλλων, είχαμε -μαζί με ομάδα φίλων- ασχοληθεί παλαιότερα στέλνοντας την ακόλουθη επιστολή.

Όπως βλέπετε, οι παραλήπτες είναι πάρα πολλοί. O μόνος φορέας που απήντησε ήταν ο ΠΣΑΤ και αυτό δηλώνοντας ότι έλαβε γνώση και πως το θέμα θα συζητείτο στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο τους. Πέραν τούτου, ουδέν! Κανείς δεν άκουσε, κανείς δεν είδε, κανείς δε θέλει να μάθει και κανείς δεν κινείται. Κι απ' την άλλη, σε κάθε περίπτωση ακούμε απ' τους ιθύνοντες αλλά και τους ίδιους τους δημοσιογράφους φιλιππικούς περί πάταξης της βίας. Γενικολογίες, φληναφήματα, πομφόλυγες...

Αρχές δεν υπάρχουν? Εισαγγελείς δεν υπάρχουν? Εμείς σαν απλοί φίλαθλοι και πολίτες πώς μπορούμε να αντιδράσουμε? Να καταθέσουμε μηνύσεις από μόνοι μας? Μα......για ποιό λόγο? Απ' τη στιγμή που η ίδια η πολιτική/αθλητική/δημοσιογραφική ηγεσία επιτρέπει να αλώνεται ο χώρος του αθλητισμού αλλά και του πολιτισμού απ' τον κάθε τυχάρπαστο που μόνο του σκοπό έχει το κέρδος χωρίς να ενδιαφέρεται για το αν οι πράξεις του αφήνουν πίσω τους καμμένη γη κουλτούρας, απ' τον κάθε Αττίλα της πνευματικής υγείας μας που βλέπει τα....."πονήματα" του με αυταρέσκεια και θεωρεί εαυτόν μέγιστο εκδότη και δημοσιογράφο, εγώ γιατί να πάω να βάλω το κεφάλι μου στο στόμα του λύκου? Αυτό είναι που -προφανώς- επιζητούν οι Αρχές απ' τους πολίτες? Να βγάλουν οι ίδιοι το φίδι απ' την τρύπα επειδή οι ίδιες δε θέλουν να παραδεχτούν είτε την ανικανότητα τους είτε/και την μη θέληση τους να πράξουν τα δέοντα? Να μας συμπαθάτε παληκάρια αλλά δε θα συνεχίσετε να κρατάτε τις καρέκλες σας στη δική μας πλάτη και με τον δικό μας ιδρώτα. Να κόψετε το λαιμό σας να αναλάβετε δράση.

Για καιρό δινόταν "δώρο" μαζί με αθλητική φυλλάδα dvd με σκληρό πορνό ώσπου εδέησαν οι υπεύθυνοι να αντιδράσουν και να σταματήσουν τη φάμπρικα. Το μέσο επίπεδο δεν έχει ανέβει ούτε στο ελάχιστο, αντίθετα, ακόμη και οι πλέον "μειλίχιοι" δεν μπορούν να μην υποπέσουν στον πειρασμό να προκαλέσουν. Δεν καταλαβαίνουν οι ανόητοι ότι το πρόσκαιρο κέρδος το οποίο μεταφράζεται σε χρήματα, σημαίνει παράλληλα ένα μακροπρόθεσμο κόστος το οποίο θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι μας, ακόμη και αυτοί, διότι απ' τη βία, τη νοθεία, την υποκουλτούρα και την αλητεία που όλοι θρέφουν σαν το αυγό του φιδιού, δεν υπάρχει γλυτωμός, όσο φράγκα κι αν έχεις στην τράπεζα, όσους συναγερμούς κι αν έχεις βάλει στο σπίτι σου : Kάποια στιγμή θα αναγκαστείς να βγεις έξω, στο δρόμο, κι εκεί θα σε περιμένει μια αγριότητα και μια ζούγκλα την οποία βοήθησες να γιγαντωθεί και να σε πνίξει, με άγρια ζώα που θα κατασπαράξουν κι εσένα και τα παιδιά σου ηλίθιε, μικρόνοε ανθρωπάκο! Το αστείο είναι δε, ότι παράθεσα μόνον ορισμένα πρωτοσέλιδαν δεν μπήκα καν στον κόπο να εμβαθύνω, να κάνω μια βόλτα στα ενδότερα. Φανταστείτε λοιπόν, αν είναι έτσι ο μπροστινός τους, πώς είναι το περιεχόμενο. Φρουτεμπορική με όλα τα φρούτα του μανάβη στον πάγκο....

Ακόμη περισσότερο κλαυσίγελω κομίζει κανείς αν κάνει το λάθος να ανοίξει το ταλαίπωρο ραδιόφωνο, ένα μέσο που έχει βιαστεί κατά κόρον απ' τους κάθε λογής κατ' επίφασιν επιτετραμένους με την ενημέρωση και τον σχολιασμό αθλητικών υποτίθεται γεγονότων, οι οποίοι όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων δρουν όπως αγνοί, κάφροι οπαδοί : Φωνάζουν, λοιδορούν, κοροϊδεύουν, κάνουν φτηνή καφενειακή πλακίτσα, ειρωνεύονται. Κι όλα αυτά γιατί? Για ποιό λόγο? Για πέντε διαφημίσεις στοιχηματζήδων, αλυσοπρίονων και λοιπών? Κι όλα αυτά ακόμη και στην ΕΡΑ Σπορ, το δημόσιο ραδιόφωνο? "Μα.....αυτά θέλει ο κόσμος" σου λέει ο άλλος. Όχι κύριε, όπως και στην τηλεόραση, αυτά μάθατε τον κόσμο να θέλει. Είναι αμφίδρομη η σχέση!

Δυστυχώς, ελάχιστοι, ελαχιστότατοι κατορθώνουν να ανέβουν στον αφρό, η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται στον πάτο του βαρελιού με μάσκα και αναπνευστήρα προσπαθώντας να ανακαλύψει τρόπους να σκάψει ακόμα πιό βαθιά, να φτάσει σε πιό χαμηλά επίπεδα, στο κέντρο της γης ίσως. Την βρωμερή αυτή κατάσταση δε, έκαναν ακόμη πιό δυσχερή τα νέα μέσα και μόδες. Και να οι τηλεοπτικές εκπομπές να χαριεντιζόμαστε όλοι μαζί κάνοντας "υψηλή ανάλυση", να τα blogs, τα emails, τα sites και δε συμμαζεύεται. Πολυγραφότατοι πλέον όλοι οι μεγαλοδημοσιογράφοι, παλεύουν για μια θέση στον ήλιο, τον ήλιο του ευρώ. Κι όταν τους τρίψεις στη μούρη τα γραφόμενα τους, όταν τους αναγκάσεις είτε σε δημόσιο διάλογο είτε σε ιδιωτικό μέσω email με σοβαρά -πάντα- επιχειρήματα, τότε είναι που ξεβρακώνονται και δείχνουν τη γύμνια τους.

Αναρωτιέμαι κάποιες φορές πώς θα αντιδρούσα αν έβλεπα στον δρόμο τον εκδότη φυλλάδας που βγάζει τέτοια πρωτοσέλιδα. Τϊ θα του έλεγα? Πώς θα μπορούσα να τον κάνω να καταλάβει πόσο κακό κάνει σε ένα μικρό παιδί? Κάποια ιδέα απ' τους ιθύνοντες μήπως? Μήπως απ' τους ίδιους τους δημοσιογράφους?