Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Επιστολή προς Α. Καρπετόπουλο για άρθρο του «Tην Κυριακή το Καραϊσκάκη μίλησε»

Με αφορμή άρθρο του της περασμένης εβδομάδας, εστάλη ενυπογράφως η κάτωθι επιστολή στον κο Καρπετόπουλο. Αναμένεται η απάντηση του...


Προς : Κο Αντώνη Καρπετόπουλο
Κοιν.
: sport fm

Πειραιάς, 15 Απρ. 08


Θέμα : Σχολιασμός άρθρου σας


Ευθύς εξαρχής, θα ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε οπαδοί του Ολυμπιακού, κάτι που βέβαια γίνεται ευδιάκριτο απ' την συνέχεια της επιστολής. Αφορμή για την παρέμβαση μας αυτή κύριε Αντώνη Καρπετόπουλε στάθηκε το άρθρο σας της 08/04/08 με τίτλο «Tην Κυριακή το Καραϊσκάκη μίλησε» το οποίο δημοσιεύσατε στον διαδικτυακό χώρο sport.fm όπου και αρθρογραφείτε (με πλάγια στοιχεία τα σημεία του άρθρου τα οποία σχολιάζονται αμέσως μετά).

Γράφετε λοιπόν:


"Η συντριπτική πλειονότητα των οπαδών του Ολυμπιακού θεωρεί ότι η νίκη επί της ΑΕΛ είναι ένα κατόρθωμα που δείχνει πως η ομάδα έχει καρδιά πρωταθλητή και γι' αυτό πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε κόστος εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Η διαιτησία του Σταυρίδη π.χ. είναι κατ' απαίτηση: όποιον και να ρωτήσεις, θα σου πει ότι έτσι πρέπει να παίζει ο διαιτητής τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και ότι μπορεί και να τον αδίκησε! Ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει από καιρό τώρα παραιτηθεί από το να κρίνει τα πράγματα με κριτήρια μη οπαδικά: όσο πιο πολλά πρωταθλήματα κερδίζει τόσο πιο πολύ θέλει να κερδίζει και να κερδίζει έτσι! Βλέποντας το Ο.Α.Κ.Α. και το Καραϊσκάκη, ήταν φανερό ποιος θέλει αυτό τον τίτλο περισσότερο: για τη Λεωφόρο δεν το συζητάω καν..."


Προφανώς κύριε Καρπετόπουλε, παράλληλα με την ιδιότητα σας ως δημοσιογράφος έχετε αποκτήσει εσχάτως και κάποιες άλλες, ανάμεσά τους αυτήν του άτυπου σφυγμομέτρη-ερευνητή αγοράς και του αυτόκλητου εκφραστή της άποψης του συνόλου των οπαδών του Ολυμπιακού. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι συχνά πυκνά αναφέρεστε σε εμάς με έναν εντελώς ισοπεδωτικό τρόπο, τόσο χοντροκομμένο και άκομψο όσο το να έλεγε κάποιος από εμάς πως όλοι οι δημοσιογράφοι είναι της ίδιας ποιότητας και συνομοταξίας. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, και το γνωρίζετε στην πραγματικότητα και ο ίδιος, εκτός κι αν εξ ιδίων τα αλλότρια κρίνετε, στην περίπτωση όμως αυτή δεν μας αφορούν τα προσωπικά σας προβλήματα. Αυτό όμως είναι τόσο άτοπο όσο και το να ισχυριστεί κανείς ότι εσείς και ο κύριος Κούλογλου είστε κι οι δύο "δημοσιογράφοι", κάτι μάλλον απαξιωτικό, νομίζουμε, για τον δεύτερο. Γιατί απαξιωτικό θα ήταν, κύριε Καρπετόπουλε, το να βάζαμε στο ίδιο καλάθι αυτόν τον οποίο διεξάγει σοβαρή και ενδελεχή έρευνα με κάποιον ο οποίος συνηθίζει να χαρακτηρίζει συλλήβδην ολόκληρες ομάδες πληθυσμού.


Απόσπασμα δεύτερο από το ίδιο άρθρο:


"Το λέω για τις «Κασσάνδρες» που πρόβλεπαν ότι ο Ολυμπιακός θα αυτοκαταστραφεί. Οι αξιολογικές κρίσεις, η συζήτηση περί ποδοσφαιρικής λογικής, οι προβληματισμοί για το μέλλον ή το παρόν είναι για τους άλλους. Το πρωτάθλημα για τον κόσμο του Ολυμπιακού είναι το «Εν Τούτω Νίκα» της ιστορίας. Αν ο Ολυμπιακός το κερδίσει, θα είναι πρώτα από όλα γιατί το θέλει ο κόσμος του. Αυτή την επιθυμία του κόσμου υπηρετεί βασικά ο Κόκκαλης με τους όποιους τρόπους του."


Λανθάνετε. Για τον κόσμο του Ολυμπιακού που έχει βιώσει τα πέτρινα χρόνια του, το πρωτάθλημα δεν είναι το «Εν Τούτω Νίκα» του όπως ισχυρίζεστε. Αυτό ισχύει για κάποιους νεόπλουτους και αμνήμονες οπαδούς οι οποίοι έμαθαν τον Ολυμπιακό απ' το '90 και μετά, καθώς και για όποιον θεωρεί ότι με ένα πρωτάθλημα Ελλάδας σβήνουν όλες οι στενοχώριες και οι προβληματισμοί που αφορούν τον ίδιο αλλά και την ομάδα του. Όσο και να θέλετε να το προσπεράσετε όμως, υπάρχει ικανός αριθμός οπαδών του Ολυμπιακού που θέλει κάτι παραπάνω: θέλει λεβεντιά και αξιοπρέπεια, υγιή αθλητισμό και αρετή.


Οι όποιες εκπτώσεις συνείδησης, αν και όταν και από όποιους τυχόν γίνονται, γίνονται μόνο και μόνο επειδή, κακά τα ψέμματα- οι άλλοι δύο (ΠΑΟ-ΑΕΚ) τους οποίους εντέχνως αφήνετε έξω απ' τη σκληρή κριτική που επιφυλάσσετε στον Ολυμπιακό (δύο μέτρα και σταθμά δηλαδή) δεν επιζητούν την ισοτιμία αλλά να ανέβουν αυτοί καβάλα στο άλογο - ένα άλογο που εδώ και κάποιες χρονιές, ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει ότι δεν το σέρνει απ' τη μούρη. Το αν παραμυθιαζόμαστε λοιπόν ή όχι, το αν κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας ή όχι, το αν βλέπουμε ποδόσφαιρο ή όχι και το ποιό είναι το ελληνικό πρωτάθλημα εδώ και δεκαετίες, το γνωρίζουμε αρκετά καλά αγαπητέ. Είδαμε και φέτος, τη χρονιά που ο Ολυμπιακός έκατσε τελείως στην άκρη, δεν μίλησε ούτε καν όταν ο πρόεδρος της Σουπερλίγκας τον καθύβριζε, τι στάση κράτησαν τα ΜΜΕ ή και εσείς προσωπικά, όταν ακόμη και φέτος θεωρείτε πλέον υπαίτιο για κάθε κατάσταση τον Ολυμπιακό. Και μην αυταπατάσθε: η κριτική που ασκείται από μας τους ίδιους τους οπαδούς του Ολυμπιακού στην διοίκηση της ομάδας μας, είτε για τα αγωνιστικά θέματα είτε για τα εξωαγωνιστικά, θα έκανε και τον πλέον θαρραλέο δημοσιογράφο να διστάσει. Είναι εύκολο να το διαπιστώσετε, αν δεν το γνωρίζετε ήδη.


Τρίτο απόσπασμα από το πόνημά σας:


"Δεν παίρνω θέση σε όλα αυτά, καταγράφω απλώς την πραγματικότητα. Την Κυριακή η Λάρισα ήταν καλύτερη από τον Ολυμπιακό, αλλά μη νομίζετε ότι θα βρεθεί οπαδός του Ολυμπιακού που θα προβληματιστεί για το πώς αυτές τις δύο ομάδες χωρίζουν 25 βαθμοί διαφορά στον βαθμολογικό πίνακα. Τέτοιες σκέψεις οδηγούν σε επικίνδυνα συμπεράσματα. Το βλέπω στα mail που παίρνω. Τον οπαδό της ΑΕΚ τον ενδιαφέρει αν η ομάδα του παίζει καλή μπάλα και ποιο είναι το μπάτζετ για μεταγραφές, τον οπαδό του ΠΑΟ πότε θα φύγουν ο Πεσέιρο ή ο Τζίγκερ. Ο οπαδός του Ολυμπιακού όταν μου γράφει είναι πάντα σκληρός, επικριτικός και απειλητικός. Ποτέ κανένας δεν μου 'χει στείλει ένα mail που να λέει π.χ «δεν θέλω άλλη αβάντα από τη διαιτησία» ή «δεν αντέχω να μου χρεώνουν τον Γκαγκάτση». Το πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό είναι πόλεμος και στους πολέμους υπάρχουν μόνο στρατιώτες."


Εδώ ξεπεράσατε ακόμη και τις χειρότερες προσδοκίες μας, όταν αναφέρεστε στον Ολυμπιακό και τον κόσμο του. Στην προσπάθεια σας για μία ακόμη φορά να αποδείξετε με υπεραπλουστεύσεις κάτι που δεν αποδεικνύεται και να δημιουργήσετε εντυπώσεις, αποκρύπτετε επιμελώς την αλήθεια ότι δεν είναι όλα τα μηνύματα όπως τα περιγράφετε. Τα μηνύματα που έχετε ανταλλάξει με κάποιους υπογράφοντες την παρούσα επιστολή, απηχούν ένα ύφος, ήθος και περιεχόμενο τα οποία απέχουν μακράν απ' το να χαρακτηρίζονται με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο και παρ' όλο που το γνωρίζετε, επιλέγετε για τους δικούς σας λόγους να το αποσιωπήσετε. Επιμένετε να πνίγετε τις υγιείς φωνές οπαδών του Ολυμπιακού.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς πάντως, δε θα έπρεπε να περιμένει και τίποτα καλύτερο διότι αν κρίνουμε απ' το επίπεδο των απαντήσεων σας σε κάποιους από εμάς, οι οποίες περιελάμβαναν κρίσεις για πρόσωπα και καταστάσεις (οι οποίες αν δημοσιεύονταν θα προκαλούσαν σίγουρα την παρέμβαση του εισαγγελέα), καθώς επίσης και απ' την απουσία σοβαρών επιχειρημάτων, φαντάζει λογικό το επόμενο βήμα σας.

Κι ερωτούμε: Αυτοί οι αφορισμοί και οι γενικεύσεις τελικά που καταλήγουν; Στο να καυτηριάσετε το φαινόμενο ή στο να το αναπαράγετε ad infinitum; Παρουσιάζοντας το στερεότυπο του "χαμηλής ευφυίας" Ολυμπιακού σε έναν άνθρωπο που ακόμη δεν έχει την ωριμότητα να κρίνει από μόνος του, το μόνο που τελικά καταφέρνετε είναι να το εντυπώσετε στο μυαλό του. Έχετε αναλογιστεί άραγε ότι τόσο εσείς όσο και κάποιοι κατ' όνομα μόνον δημοσιογράφοι (για τους οποίους στείλαμε επιστολή στον υφυπουργό αλλά και στις δημοσιογραφικές ενώσεις ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία τους για να σταματήσει πλέον η επώαση της βίας), συμβάλλετε στον λανθασμένο τρόπο σκέψης ορισμένων βίαιων παραομαδικών στοιχείων? Έχετε αναλογιστεί ότι γράφοντας καθ' αυτό τον τρόπο τους υποβάλλετε στο μυαλό την πεποίθηση: "είμαι γαύρος άρα είμαι κάφρος και επομένως όσο πιο κάφρος τόσο πιο γαύρος;

Αυτό το τσουβάλιασμα, για εμάς, την κάποτε σιωπηλή πλειοψηφία των οπαδών του Ολυμπιακού, έχει και ακόμη μια χειρότερη παράμετρο: στον οποιοδήποτε σφοδρώς ή ελαφρώς αντιφρονούντα στις ανοίκειες μεθοδεύσεις της διοίκησης αναγνώστη δημιουργείται μια αίσθηση αδυναμίας και απελπισίας, μια ψευδαίσθηση μοναξιάς σε έναν κόσμο καφρίλας και παράνοιας. Αλλά μόνο σε έναν τέτοιο κόσμο μπορεί να επιζήσει ο δημοσιογραφικός υπερπληθωρισμός που τρέφεται από την πλειοδοσία τυφλού φανατισμού και προπαγάνδας (όταν δεν στηρίζεται στις διαφημίσεις του ΟΠΑΠ).

Κλείνοντας, θα φανούμε και σκληροί και επικριτικοί και απειλητικοί : Mάθετε κύριε Αντώνη Καρπετόπουλε να είστε σωστός επαγγελματίας, να ασκείτε δηλαδή το επάγγελμα σας σωστά, βάσει των αρχών που το διέπουν και να μην εκμεταλλεύεστε τη δύναμη σας. Μάθετε να γράφετε και να εκφράζεστε με σοβαρότητα και ακρίβεια, χωρίς στερεότυπα και κλισέ. Προσπαθήστε επίσης να μην παραπλανείτε σε μια απόπειρα να πείσετε ότι είστε εκφραστής ή αποκλειστικός διερμηνέας ενός ανίκανου να μιλήσει για τον εαυτό του πληθυσμού : Δεν είστε. Είστε απλά ένας άνθρωπος ο οποίος πιθανόν να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει περάσει τη διαχωριστική γραμμή και βαδίζει πλέον στη σκοτεινή πλευρά του ρατσισμού. Διότι το να καταφέρεστε εναντίον μιας τεράστιας ομάδας ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, που καλύπτει όλο το πολιτικό, κοινωνικό, μορφωτικό και οικονομικό φάσμα, με στερεότυπα, προσπαθώντας μέσω ψευδών να της αποδώσετε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δημιουργώντας μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, είναι ρατσισμός κύριε Καρπετόπουλε.

Εν κατακλείδι, απαιτούμε να ανακαλέσετε δημοσίως τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σας εις βάρος ανθρώπων που ούτε καν γνωρίζετε και στο μέλλον να είστε πολύ πιο προσεκτικός σε κάθε αναφορά σας στο σύνολο των οπαδών του Ολυμπιακού εφόσον αποδεδειγμένα δεν θέλετε να παρουσιάσετε τον πλουραλισμό απόψεων που υπάρχουν ανάμεσα τους. Η περίοδος της σιωπής έχει περάσει ανεπιστρεπτί και δεν ανεχόμαστε να μας τσουβαλιάζει ο καθένας με όλους αυτούς που δεν θέλουμε ούτε ζωγραφιστούς να βλέπουμε, όχι απλώς κοντά στην ομάδα μας, αλλά ούτε στην καθημερινή μας ζωή. Δεν μας προσβάλλετε ως οπαδούς. Μας προσβάλλετε ως συγκροτημένες προσωπικότητες και ως πολίτες.

Ευχόμαστε οι άγιες μέρες που έρχονται να φέρουν στην αθλητική δημοσιογραφία την πολυπόθητη ανάσταση της νεκρής εδώ και καιρό σοβαρότητας της....

(Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως οιαδήποτε απάντηση σας θα δημοσιευθεί στον ιστοχώρο thrylos-news-patrol.blogspot.com. Μπορείτε εάν θέλετε να απαντήσετε είτε στο παρών email είτε απευθείας ως σχολιασμό στην επιστολή η οποία θα δημοσιευθεί στον ίδιο ιστοχώρο. Εάν δεν επιθυμείτε δημοσίευση της απάντησης σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αναλόγως.)

Την καλημέρα μας...