Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Οι πρωτοφανείς; "αποστάσεις" του Ελληνικού πρωταθλήματος

Αγαπητέ κ. Καρπετόπουλε

Αφορμή της επιστολής μου είναι η επαναλαμβανόμενη άποψη σας για την «τεράστια» διαφορά που έχουν οι 3 πρώτες ομάδες στην Ελλάδα με τις υπόλοιπες, και κυρίως με τον 4ο και 5ο που κατά τη γνώμη σας οφείλεται στη σκανδαλώδη εύνοια των μεγάλων. Γι αυτό το λόγο σας επισυνάπτω μια ανάλυση που έγινε σε 15 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όσον αφορά τις διαφορές του 1ου με τον 4ο και 5ο , στις οποίες κυρίως αναφέρεστε. Οι αριθμοί είναι πριν 1-2 εβδομάδες. Υποθέτω η ουσία των συμπερασμάτων ελάχιστα θα έχει αλλάξει από τότε.



Παρά τα όσα ισχυρίζεστε στο άρθρο σας, και έχετε αναφέρει ραδιοφωνικά στο σχολιασμό σας μετά τη λήξη του πρωταθλήματος (εκπομπή κ. Γκαραγκάνη), η διαφορά του 1ου με τον 4ο και 5ο στην βαθμολογία είναι 1 και ...μισή νίκη παραπάνω από τον μ.ο. των 15 πρωταθλημάτων. Στην Ελλάδα είναι 20 και 25 βαθμοί ενώ ο μ.ο. όλων των πρωταθλήματων είναι 16 και 20 βαθμοί , αντίστοιχα.

Και αν σε αυτό συνυπολογίσουμε τους 3 βαθμούς στα «χαρτιά» που πήρε ο Ολυμπιακός τότε θεωρώντας την ΑΕΚ ως «1η» είμαστε σχεδόν στον μ.ο. όλων των πρωταθλημάτων.

Εννοείται ότι αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι στην χρήση των αριθμών θα πρέπει να δούμε συνολικά τις διαφορές όλων των ομάδων, να κάνουμε αναγωγή στον αριθμό των παιχνιδιών και ίσως να κάνουμε και «διόρθωση» με βάση τη διαφορά του πρώτου με τον τελευταίο.
Αυτό πάντως που δεν είναι σωστό να κάνουμε είναι την μια να μιλάμε για την διαφορά του 1ου με τον 4ο , την άλλη του 3ου με τον 6ο , την άλλη του 4ου με τον 8ο και στο τέλος να αναφέρουμε ότι ο Αρης απέκλεισε ομάδα με budget 3πλάσιο του Ολυμπιακό άρα θα έπρεπε να είναι πιο κοντά στη βαθμολογία.
Γιατί με αυτή τη λογική ο Ολυμπιακός είναι φέτος στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης (χωρίς τη βοήθεια της διαιτησίας αν θυμάμαι καλά) ενώ ο Αρης και ο Πανιώνιος ούτε καν στους 32 του ΟΥΕΦΑ. Για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα αυτή είναι διαφορά δύο κατηγοριών… τουλάχιστον.

Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο, άλλωστε συμφωνώ επί της ουσίας ότι χρειαζόμαστε καλύτερο και πιο δίκαιο πρωτάθλημα. Με την επιχειρηματολογία σας και τη σκοπιμότητα με την οποία χρησιμοποιείτε τους αριθμούς διαφωνώ.
Θα πρόσθετα μάλιστα ότι πέρα από τις μικρότερες διαφορές στη βαθμολογία χρειαζόμαστε και λιγότερη διαιτητολογία, λιγότερη συνωμοσιολογία, λιγότερες αθλητικές εφημερίδες καθώς και λιγότερους αθλητικούς δημοσιογράφους-γκουρού και παντογνώστες τακτικής, συστημάτων ποδοσφαίρου, φυσικής κατάστασης, αθλητιατρικής και πάει λέγοντας.

Σωστά αντιληφθήκατε είμαι οπαδός του Ολυμπιακού. Όχι από εκείνους που πίνουν νερό στο όνομα του προέδρου, που πανηγυρίζουν τα πέτσινα πέναλτι και που αγοράζουν τα παραμύθια της διοίκησης αλλά από κάποιους άλλους που πασχίζουν να πείσουν εσάς και τους συναδέλφους σας ότι υπάρχουν και άλλοι Ολυμπιακοί.
Ολυμπιακοί που μετράνε 36 πρωταθλήματα και όχι 11/12 , που δεν γουστάρουν την ένσταση -έστω και αν είναι νομότυπη- και που δεν θα πάνε σε καμιά φιέστα. Ολυμπιακοί που αγοράζουν διαρκείας και γίνονται μέλη όχι για να στηρίξουν τις «ψυχώσεις» του προέδρου, αλλά την ομάδα ώστε να μην έχει ανάγκη από «ευεργέτες». Ολυμπιακοί που θέλουν τον Ολυμπιακό του Μενδρινού, του Κατσικογιάννη και του .. Πρίντεζη και όχι του κάθε ψευτό-κλαιγόμενου «μάγου». Ολυμπιακοί που εν τέλει θέλουν τον Ολυμπιακό του Λεμονή και όχι του Κόκκαλη.

Εμείς οι «ανώνυμοι πελάτες» αυτό το ποδόσφαιρο και αυτόν τον Ολυμπιακό θέλουμε. Το ερώτημα είναι όσοι έχουν κάνει καριέρα και όνομα στον χώρο μέσα και γύρω από το σημερινό ποδόσφαιρο, τι ακριβώς ποδόσφαιρο θέλουν;

ΥΓ : Η επιστολή έχει σταλεί και στον δημοσιογράφο με τα πραγματικά στοιχεία του συντάκτη.